Παλουζές.. Παραδοσιακός και θρεπτικός

Μπήκε το φθινόπωρο, η εποχή του τρύγου και του σταφυλιού. Αρχή κάνουν τα φεστιβάλ παλουζέ στα χωριά της Κύπρου. Με κύριο συστατικό τον μούστο οι γυναίκες παραδοσιακά φτιάχνουν τον παλουζέ σε παραδοσιακά σε μεγάλα χάλκινα καζάνια.

Ο μούστος προκύπτει από την σύνθλιψη των σταφυλιών και παίρνει το χρώμα του από τις χρωστικές ουσίες του φλοιού των σταφυλιών δίνοντας του ερυθρό ή λευκό χρώμα. Ανάλογα με την επεξεργασία του παράγονται και το κατάλληλα προϊόντα. Με αλκοολική ζύμωση παράγεται το κρασί ενώ με απλή επεξεργασία παράγουμε μουσταλευρία, αλλιώς τον γνωστό σε όλους μας παλούζε, καθώς και μουστοκούλουρα.

Ο μούστος περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες που είναι τα σάκχαρα, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, φαινόλες ) Πιο αναλυτικά είναι πλούσιος σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ από μεταλλικά στοιχεία περιέχει ασβέστιο , φώσφορο , κάλιο και σίδηρο . Είναι καλή πηγή υδατανθράκων λόγω των σταφυλοσακχάρων που περιέχει κι έτσι αποτελεί καλή πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τα σάκχαρα υπερτερούν, από πλευράς περιεκτικότητας έναντι των άλλων συστατικών. Επιπλέον, έχει και αντιοξειδωτική αλλά και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης, που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών. Έχει μηδαμινή περιεκτικότητα σε λίπος την οποία αν θελήσουμε, μπορούμε να την ενισχύσουμε με καλά λιπαρά συνδίαζοντάς το με αμύγδαλα ή καρύδια ενισχύοντας παράλληλα τον οργανισμό με ω-3 λιπαρά.