Πρωινό, πέντε λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε

Έχουμε ακούσει άπειρες φορές ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η πρώτη συμβουλή που ακούμε από ειδικούς υγείας είναι ότι το πρωινό φαίνεται να καθορίζει την σωστή κατανάλωση ημερήσιων θερμίδων που δικαιούσαι. Επίσης βοηθάει στο ‘ξύπνημα’ του μεταβολισμού, στην σωστή λειτουργία του οργανισμού, στην καλύτερη απόδοση είτε στην δουλειά ή στο σχολείο ακόμη και στην σωστή ρύθμιση των ορμονών που εκκρίνονται κατά την διάρκεια της ημέρας. Πολλές έρευνες έδειξαν ότι άτομα που καταναλώνουν πρωινό μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους ενώ άτομα που αποφεύγουν το πρωινό καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες στα υπόλοιπα γεύματα όπως μεσημεριανό και δείπνο.

Παρόλα αυτά, η επιλογή του πρωινού ίσως και να μην είναι και η πιο υγιής . Ένα μπολ με σοκολατένια δημητριακά σε συνδυασμό με υψηλά λιπαρά γάλα και επιπρόσθετη ζάχαρη και χαμηλές φυτικές ίνες μπορεί να μην αποτελεί το κατάλληλο πρωινό. Υπάρχουν πολλές παγίδες που προκαλούν την λανθασμένη επιλογή του πρωινού:

Λάθος 1: Τρώμε πρωινό στο πόδι!

Καθυστερούμε το ξύπνημα και μεταφέρουμε το ξυπνητήρι όσο πιο αργά μπορούμε για να απολαύσουμε έστω 5 λεπτά ακόμη ύπνο πριν την δουλεία ή το σχολείο. Άρα που χρόνος για πρωινό; Ετοιμαζόμαστε σε χρόνο ρεκόρ και τρέχουμε στη δουλειά με αποτέλεσμα ο χρόνος που μπαίνουμε στην κουζίνα να είναι μόνο για να αρπάξουμε τα κλειδιά του αυτοκινήτου. Ξεκινάμε για την δουλειά και καταλαβαίνουμε ότι αρχίζουμε να πεινάμε. Κατεβαίνουμε στον πλησιέστερο φούρνο και αρπάζουμε στα γρήγορα ένα σνακ και το τρώμε μέχρι να φτάσουμε στην δουλειά. Και αναρωτιόμαστε  “Που είναι το κακό; Αφού έχω καταναλώσει το πρωινό όπως λένε οι ειδικοί. Τι διαφορά έχει να τρως στο αυτοκίνητο απ’ ότι να τρως στο τραπέζι της κουζίνας”. Αυτό που έχει όμως αξία και δεν το συνειδητοποιούμε είναι πώς το σώμα μας δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει φάει, αφού δεν είμασταν συγκεντρωμένοι την ώρα που φάγαμε. Έχει αποδειχθεί ότι άτομα που συγκεντρώνονται στο πρωινό τους έχουν την τάση να τρώνε πιο προσεκτικά. Προηγούμενη μελέτη έδειξε ότι τρώγοντας βιαστικά, αποσπάται η προσοχή του μυαλού με αποτέλεσμα να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες στο γεύμα. Επιπλέον, η μάσηση γίνεται αναπόφευκτα σε γρήγορους ρυθμούς με αποτέλεσμα να μην γίνεται σωστή χώνεψη.

Διατροφικό τιπ: Αν δεν θέλουμε να ξυπνάμε πιο γρήγορα για να ετοιμάσουμε πρωινό, μπορούμε να το ετοιμάσουμε το από το βράδυ και να προσπάθησουμε να βρούμε λίγο χρόνο να το φαμε!

Λάθος 2: Αποφεύγουμε τις φυτικές ίνες!

Αποφεύγοντας τις φυτικές ίνες καταλήγουμε σε ένα πρωινό με περισσότερη ζάχαρη και πλούσιο σε απλούς υδατάνθρακες Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πεινάσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού η ‘ενέργεια’ που δίνουμε στο σώμα είναι μικρής διάρκειας. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ο κύριος λόγος είναι ότι η τροφές αυτές απορροφούνται άμεσα από τον οργανισμό με αποτέλεσμα το πεπτικό σύστημα να μην ‘κουράζεται’ ιδιαίτερα. Αντίθετα, τροφές υψηλές σε φυτικές ίνες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, η βρώμη και τα λαχανικά έχουν αντίθετα αποτελέσματα. Επεκτείνουν την αίσθηση του κορεσμού και απορροφώνται πιο αργά από τον οργανισμό. Επιπλέον βοηθούν στην σωστή λειτουργία του εντέρου και προστατεύουν από παθήσεις όπως διαβήτη, καρδιαγγειακά και καρκίνο του εντέρου. Μια μέση τιμή που πρέπει να καταναλώνουμε σε φυτικές ίνες την ημέρα είναι περίπου 25 γραμμάρια.

Λάθος 3: Δεν προσλαμβάνουμε σωστή ποσότητα πρωτεΐνης.

Το πρωινό πρέπει να αποτελείται από όλες τις ομάδες τροφίμων! Έτσι απαραίτητη είναι και η πρωτεΐνη που έχει την δυνατότητα να προκαλεί τον κορεσμό. Έτσι, σιγουρευτείτε ότι δεν λείπει από το πρωινό. Καλές πηγές πρωτεΐνης που αρμόζουν στο πρωινό είναι το αυγό, το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι.

Λάθος 4: Ξεχνάμε τα λιπαρά!

Τα λιπαρά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής! Παρόλα αυτά η επιλογή καλών λιπαρών είναι σημαντική. Αποφεύγουμε τα προϊόντα υψηλών λιπαρών που μπορεί να είναι καταστρεπτικά για την υγεία. Κάνουμε σωστές επιλογές καταναλώνοντας μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται κυρίως στο ελαιόλαδο, στο αβοκάντο, στην ταχίνι ακόμη και στους ξηρούς καρπούς.

Λάθος 5: Τρώμε λιγότερο απ’ ότι πρέπει!

Το πρωί πρέπει να τρώμε σαν βασιλιάς λέει η παροιμία. Διαλέγοντας το σωστό πρωινό σιγουρευόμαστε ότι η ποσότητα είναι αρκετή ώστε να μας δώσει την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέχρι το επόμενο γεύμα. Αν το πρωινό μας ξύπνημα είναι πολύ νωρίς, γύρω στις 8, προσπαθούμε να σπάσουμε το πρωινό μας σε διαδοχικά κομμάτια μέχρι το μεσημεριανό. Μια καλή επιλογή είναι να τρώμε κάθε 2 με 3 ώρες. Αυτό βοηθάει στο να μην νιώσουμε την πείνα μέχρι το μεσημέρι και να έχουμε σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Καλό θα ήταν το πρώτο μας γεύμα να καταναλώνεται μέχρι μια ώρα αφότου έχουμε ξυπνήσει. Το επόμενο 2 με 3 ώρες αργότερα και λίγο πριν το μεσημεριανό επιλέγουμε να καταναλώσουμε ένα σνακ όπως φρούτο ή μπάρα δημητριακών!