Αύξηση βάρους κατα την εγκυμοσύνη

Αύξηση βάρους κατα την εγκυμοσύνη

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης το βάρος της γυναίκας είναι απόλυτα φυσιολογικό και απαραίτητο να αυξηθεί. Ο λόγος αύξησης βάρους οφείλεται στις αναδιαμόρφωση του σώματος της γυναίκας αφού αναπτύσσεται ο πλακούντας και το έμβρυο, παράγεται το αμνιακό υγρό, ο όγκος του αίματος αυξάνεται έως και 60%. Επιπλέον το στήθος προετοιμάζεται για θηλασμό και παράλληλα η μήτρα μεγαλώνει για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει το μωρό.

Ποιά είναι όμως η φυσιολογική τιμή αύξηση βάρους;

Το συνολικό βάρος που συνιστάται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ορίζεται κυρίως από το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη. Μια γυναίκα με λιγότερα κιλά πριν την εγκυμοσύνη θα πρέπει να βάλει περισσότερα κιλά κατα την διάρκεια σε σχέση με μια γυναίκα με περίσσιο βάρος πριν την εγκυμοσυνη.

Αρχικά πρέπει να γνωρίζουμε τον Δείκτη Μάζα Σώματος (ΔΜΣ) πριν την σύλληψη για να μπορέσουμε να ορίσουμε τα κιλά που είναι υγιές να πάρει μια γυναίκα. Ο ΔΜΣ ορίζει αν το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος, αν είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος του σώματος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους του σώματος (σε μέτρα). ΔΜΣ = Βάρος (kg)/ Ύψος2 (m2). Ο πιο κάτω πίνακας αναδεικνύει ένα περίπου πόσα κιλά μπορεί να βάλει μια γυναίκα κατα την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πριν την εγκυμοσύνη (kg/m2)Μέσος ρυμός αύξησης βάρους κατά το 2ο και 3ο τρίμηνοΣυνολική αύξηση βάρους (kg)
< 18.5Λιποβαρής500 γραμμάρα/εβδομάδα12.5-18
18.5-24.9Φυσιολογικό βάρος

400 γραμμάρα/εβδομάδα 11.5-16
25-29.9Υπέρβαρη300 γραμμάρα/εβδομάδα 7-11.5
≥30 Παχύσαρκη200 γραμμάρα/εβδομάδα 5-9

 

Η συνολική αύξηση βάρους θα πρέπει να είναι σταδιακή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μέσα από μια υγιεινή και ισορρπημένη διατροφή. Η διατροφικές οδηγίες ακολουθούν το πρότυπο μιας παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφή.

Μετά τον 5ο μήνα το βάρος αυξάνεται με πιο γρήγορους ρυθμούς αφού είναι η στιγμή που αυξάνεται το έμβρυο με αποτέλεσμα να χρειάζεται αύξηση του πλακούντα.

Η μείωση βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οριστεί και απαγορευτική εκτός και αν ο γυναικολόγος συμβουλεύσει διαφορετικά. Για την παρακολούθηση αύξησης βάρους σωστό θα ήταν να ακολουθηθούν οι οδηγίες του γυναικολόγου με συνεργασία τον διαιτολόγο σας.