Πέντε τρόποι για υγιεινό σνάκ στο σχολείο

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε και οι μαθητές έχουν ήδη δώσει το παρών τους στα σχολεία. Τα παιδιά περνούν ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας του μακριά από το σπίτι, είτε αυτό είναι το σχολείο είτε τα φροντιστήρια. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι εκτός από την καλή επίδοση στα μαθήματά τους, ένας σημαντικός παράγοντας είναι και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών. Είναι αποδεδειγμένο ότι η σωστή διατροφή παίζει καταλυτικό ρόλο στην σωστή ανάπτυξη και καλύτερη απόδοση των παιδιών.

Το γεγονός όμως ότι τα παιδιά απουσιάζουν πολλές ώρες από το σπίτι, ενώ πρέπει να καταναλώσουν κάποια τροφή, αποτελεί τον κύριο λόγο που τα παιδιά καταφεύγουν σε γρήγορες και ελκυστικές επιλογές. Επικρατέστερες επιλογές των παιδιών είναι οι ‘λιχουδιές’ που είναι ,συνήθως, είναι αυξημένες σε λιπαρά, σύνθετους υδατάνθρακες και γλυκαντικές ουσίες όπως πατατάκια, αλμυρά, μπισκότα ή σοκολάτες. Αυτό αποτελεί κύριο παράγοντα στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας η οποία φαίνεται να αυξάνεται ραγδαία.

Η επιλογή του κολατσιού φαίνεται να δημιουργεί ένα είδος μάχης στους μαθητές αφού έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο σπιτικό κολατσιό και της σχολικής καντίνας. Πλέον οι πειρασμοί είναι πολλοί κάνοντας την επιλογή του κολατσιού που έχει ετοιμαστεί από το σπίτι να είναι το outsider στην αναμέτρηση ενάντια της σχολικής καντίνας.

Πως μπορεί όμως το σπιτικό κολατσιό να κερδίσει την μάχη; Εδώ μπορείτε να βρείτε 5 απλούς κανόνες που μπορούν να δώσουν προβάδισμα:

Δώστε ποικιλία στις επιλογές κολατσιού:

Η μονοτονία κουράζει. Αντί για το παιδί να έχει μόνο την επιλογή του τοστ με γαλοπούλα/ζαμπόν και τυρί καλό θα ήταν να υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Διαφοροποιείστε τα αλλαντικά στο τοστ του παιδιού (χαλούμι, λούντζα, μαρμελάδα, διάφορα τύποι τυριών) ή ακόμη μπορείτε να φτιάξετε κάποιο σπιτικό κέικ, μπισκότα βρώμης ακόμη και μια σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα.

Έξυπνο εξοπλισμό συσκευασίας και μεταφοράς κολατσιού:

Η μεταφορά του κολατσιού είναι σημαντική αφού εάν το κολατσιό βρεθεί χυμένο στην τσάντα του παιδιού είναι αδύνατον να καταναλωθεί. Επιπλέον πολλά παιδιά θεωρούν το σάντουιτς του κυλικείου πιο ελκυστικό μόνο και μόνο γιατί είναι σε συσκευασία λαδόκολλας. Αντιγράψτε την συσκευασία δεν θα υπάρξει θέμα αντιγραφής από δασκάλους.

Προγραμματισμός:

Φυσικά,στις μέρες μας τα λεπτά, πλέον, είναι πολύτιμα με τους τόσο γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας και το άγχος που επιφέρει αυτό. Η ώρα όμως ετοιμασίας ενός κολατσιού είναι σύντομη. Αφιερώστε λίγο χρόνο και να είστε πάντοτε εφοδιασμένοι στο σπίτι με τα σωστά υλικά.

Συμμετοχή των παιδιών στην ετοιμασία:

Η συμμετοχή των παιδιών στην ετοιμασία, ή ακόμη και στην αγορά των προϊόντων είναι μια δημιουργική συνήθεια που παράλληλα μπορεί να μεταφραστεί σε μια σωστή εκπαίδευση για υγιεινές επιλογές.

Μην ξεχνάμε τα φρούτα και λαχανικά:

Όλοι γνωρίζουμε τις ευεργετικές ιδιότητες των φρούτων και λαχανικών. Δεν είναι τυχαία η προώθηση των τουλάχιστον 5 φρούτων την ημέρα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι αντιοξειδωτικές τους ικανότητες, οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες και το νερό που περιέχουν βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση και ενέργεια που χρειάζονται τα παιδιά.

Διατροφικό τιπ:

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά που τρώνε σωστό πρωινό, φαίνεται να έχουν καλύτερη σχολική απόδοση από τα παιδιά που δεν τρώνε. Έτσι εκτός από το κολατσιό είναι σημαντικό να καταναλώνουν κάτι πριν από το σχολείο όπως ένα φλυτζάνι γάλα χαμηλών λιπαρών με μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή δημητριακά.