Διατροφική αντιμετώπιση της νόσου Hashimoto

Διατροφική αντιμετώπιση της νόσου Hashimoto

Η νόσος Hashimoto είναι μια αυτοάνοση νόσος η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργια του θυρεοειδή αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στον λαιμό κάτω από το “μήλο του Αδάμ”. Είναι μέρος του ενδοκρινολογικού συστήματος και είναι υπεύθυνος για πολλές λειτουργίες του σώματος. Είναι κυρίως υπεύθυνος για την παραγωγή της τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και της θυροξίνης (Τ4).  Ο επιπολασμός της νόσου Hashimoto είναι 0,5-1%, αλλά ο υποθυρεοειδισμός είναι πιο συχνός επηρεάζοντας το 4% του γενικού πληθυσμού. Φαίνεται να εμφανίζεται συνήθως στις γυναίκες (8:1 σε σχέση με τους άντρες) καθώς και με την αύξηση ηλικίας επιρεάζοντας ηλικιωμένα άτομα ή μεσήλικες. Παρόλα αυτά μπορεί να εμφανιστεί και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμη και παιδιά.

Πρόκειται για μια χρόνια θυρεοειδίτιδα, όπου ο θυρεοειδής αδένας δέχεται επίθεση από το ίδιο ανοσοποιητικό σύστημα. Η υπερδιέγερση του θυρεοειδή προκαλεί φλεγμονή με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί επικίνδυνη για τον οργανισμό. Έτσι τα αντισώματα επιτίθενται στον αδένα με αποτέλεσμα την δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα. Με απλά λόγια οι ασθενής με Hashimoto έχουν τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού και σε γενικές γραμμές δεν υπάρχει οριστική ίαση. Παρόλα αυτά υπάρχει πλήρης ρύθμιση της κατάστασή τους μέσω της φαρμακευτικής αγωγής που θα οριστεί από τον ειδικό ιατρό. Πέραν όμως της φαρμακευτικής αγωγής η διατροφή διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην θεραπεία της νόσου.

 

Συμπτώματα:

  • Κόπωση και νωθρότητα
  • Ευαισθησία στο κρύο
  • Δυσκοιλιότητα
  • Χλωμό, ξηρό δέρμα
  • Πρησμένο πρόσωπο
  • Εύθραυστα νύχια
  • Τριχόπτωση
  • Πρήξιμο της γλώσσας
  • Ανεξήγητη αύξηση βάρους
  • Μυϊκοί πόνοι, ευαισθησία και σφίξιμο
  • Πόνος και σφίξιμο στις αρθρώσεις
  • Αδυναμία στους μύες
  • Υπερβολική ή παρατεταμένη αιμορραγία κατά την περίοδο
  • Συμπτώματα κατάθλιψης
  • Προβλήματα στην μνήμη

 

Διατροφικές οδηγίες για αντιμετώπιση της νόσου Hashimoto:

  1. Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ιώδιο: Το ιώδιο είναι σημαντικό για την παραγωγή και σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδή.

Τροφές πλούσιες σε ιώδιο:

  •    2- 3 φορές την εβδομάδα ψάρια (φρέσκα, κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα) κατά προτίμηση λιπαρά ψαριά π.χ. σολομός, τσιπούρα, ροσσι, φαγκρί, τσιπούρα.
  •    Θαλασσινά και οστρακοειδή π.χ. γαρίδες, μύδια, στρείδια, φύκια
  •    Σπόροι π.χ. κολοκυθόσποροι, ηλιόσποροι
  •    Ξηροί καρποί (να καταναλώνονται όμως με μετρό όπου υπάρχει πρόβλημα παχυσαρκίας), μπανάνα
  •    Ιωδιούχο αλάτι, όπου δεν υπάρχει πρόβλημα υπέρτασης
  1. Να περιοριστεί η κατανάλωση ή να καταναλώνονται σε καλά μαγειρεμένη μορφή οι τροφές που περιέχουν βρογχοκηλογόνα συστατικά (goitrogens) – μειώνουν την απορρόφηση του ιωδίου από τον οργανισμό π.χ. λαχανάκια Βρυξελλών μπρόκολο, κραμπί, λάχανο, κουνουπίδι, ραπανάκι, σπανάκι, σπόροι μουστάρδας, μπιζέλι, φασόλια σόγιας, ροδάκινα, αμύγδαλα, φιστίκια. Οι βρογχοκηλογόνες ουσίες καταστρέφονται σε υψηλές θερμοκρασίες (μαγείρεμα),
  2. Αποφυγη σόγιας. Τα προϊόντα της είναι καλύτερα να αποφεύγονται καθώς μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση της φαρμακευτικής αγωγής για την θεραπεία του υποθυρεοειδισμού
  3. Αποφυγή αλκοόλ και περιορισμός καφεΐνης. Κατανάλωση της καφεΐνης μια ώρα πριν ή μετά την λήψη φαρμάκων (θυροξίνη),για πιο αποτελεσματική απορρόφηση του φαρμάκου.
  4. Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε ψευδάργυρο π.χ. σπόροι, όσπρια, κοτόπουλο, χοιρινό κρέας, οστρακοειδή
  5. Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε τυροσίνη. Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που έχει σημαντικό ρόλο στη παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και βρίσκεται : στο κοτόπουλο, στα ψάρια, στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  6. Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε χαλκό π.χ. ξηροί καρποί , παστά φρούτα, σπόροι, όσπρια, οστρακοειδή και προϊόντα ολικής άλεσης. Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την σύνθεση της θυροξίνης (Τ4).
  7. Κατανάλωση τροφών πλούσιες σε σελήνιο π.χ. τα καρύδια (κυρίως τα καρύδια Βραζιλίας), τα θαλασσινά, τα ψάρια, το κρέας ,τα εντόσθια (νεφρά και συκώτι), τα δημητριακά, τα λαχανικά. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, καθώς και για τη μετατροπή της θυροξίνης (Τ4) σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Επίσης η επάρκεια του σεληνίου του οργανισμού μπορεί να επηρεάσει και το μεταβολισμό του ιωδίου.
  8. Ίσως!! Διατροφή χωρίς γλουτένη: Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με τη νόσο αυτή θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα πλούσια σε γλουτένη αφού φαίνεται ότι ποσοστό των ασθενών με υποθυρεοειδισμό . Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη που βρίσκεται στη σίκαλη, στο σιτάρι, στο κριθάρι και στην βρώμη. Δίαιτα ελεύθερης γλουτένης σημαίνει αποφυγή πάρα πολλών προϊόντων του εμπορίου π.χ. μακαρόνια, ψωμί από σίκαλη, κριθάρι ή σιτάρι, κρουτόνς, δημητριακά πρωινού. Πλέον στο εμπόριο υπάρχουν αρκετά ειδικά τρόφιμα (αλεύρι, μακαρόνια, ψωμί κ.τ.λ.) χωρίς γλουτένη για άτομα που έχουν Hashimoto ή κοιλιοκάκη.

Σημείωση:

Άσκηση: Η καθημερινή σωματική άσκηση σε συνδυασμό με σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει σημαντικά .

Η νόσος του θυρεοειδούς αδένα αν δεν ρυθμιστεί (παραμείνει χωρίς θεραπεία) μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, οστεοπόρωση, καρδιαγγειακά νοσήματα ακόμα και σε κώμα ή θάνατο σε ακραιες περιπτωσεις.